آب (Water)
کیفیت آب در بتن از آن جهت حائز اهمیت است که ناخالصیهای موجود در آن ممکن است در گیرش سیمان اثر
گذاشته و اختلالاتی به وجود آورند. همچنین آب نامناسب ممکن است روی مقاومت
بتن اثر نامطلوب گذاشته و سبب بروز لکههایی در سطح بتن و حتی زنگ زدن
آرماتور بشود. در اکثر اختلاطها آب مناسب
برای بتن آبی است که برای نوشیدن مناسب باشد. مواد جامد چنین آبی به ندرت
بیش از ۲۰۰۰ قسمت در میلیون ppm خواهد بود به طور معمول کمتر از ۱۰۰۰ ppm
میباشد. این مقدار به ازای نسبت آب به سیمان ۰٫۵ معادل ۰٫۰۵ وزن سیمان
میباشد. معیار قابل آشامیدن بودن آب برای
اختلاط مطلق نیست و ممکن است یک آب آشامیدنی به جهت داشتن درصد بالایی از
یونهای سدیم و پتاسیم که خطر واکنش قلیایی دانههای سنگی را به همراه دارد،
برای بتن سازی مناسب نباشد. به عنوان یک قاعده کلی هر آبی که PH (درجه
اسیدیته) آن بین ۶ الی ۸ بوده و طعم شوری نداشته باشد میتواند برای بتن
مصرف شود. رنگ تیره و بو لزوماً وجود مواد مضر در آب را به اثبات
نمیرساند.
مقدار آب مصرفی
مقدار
آب مصرفی
در داخل بتن بسیار با اهمیت است. به منظور تکمیل فرایند واکنش سیمان با آب
مقدار مشخصی
آب مورد نیاز است. در صورتی که این مقدار کمتر از آن حد باشد
قسمتی از سیمان برای واکنش
آب کافی دریافت نمیکند و واکنش نداده باقی
میماند. در صورتی که بیش از مقدار مورد نیاز
آب به مخلوط بتن اضافه شود پس
از تکمیل واکنش، مقداری آب به صورت آزاد در داخل بتن باقی میماند که پس
از سخت شدن بتن باعث پوکی آن و نتیجتاً کاهش مقاومت خواهد شد. به همین دلیل
دقت در مصرف نکردن
آب زیاد در داخل بتن به منظور حصول مقاومت بالا ضروری
است.
مقدار
آب لازم برای تکمیل واکنش به صورت پارامتر نسبت
آب به
سیمان تعریف میشود. این نسبت برای سیمان پرتلند معمولی حدود ۲۵ درصد است. با این مقدار آب
بتن فاقد
کارایی لازم خواهد بود و معمولاً نسبت آب به سیمان مورد استفاده در
کارگاههای ساختمانی بیش از این مقدار است. در تعیین نسبت اختلاط بتن
پارامتری لحاظ میشود که مقدار رطوبت سنگدانهها را نیز قبل از افزودن آب
به بتن لحاظ میکند که در تعیین مقدار آب مورد نیاز حائز اهمیت است. این
رطوبت اضافی (یا کمبود رطوبت) مقدار رطوبت مازاد (کمبود رطوبت) سنگدانهها
از حالت اشباع با سطح خشک SSD یا(Saturated Surface Dry)است