آب یک منبع حیاتی است که معمولا از
محدودیت خاصی برخوردار است آب شیرین موجود در محدوده جغرافیایی خاصی تقریبا
ثابت و جوابگوی جمعیت محدودی است.
منابع آب مشروب اجتماعات را میتوان به سه دسته تقسیم نمود:
آبهایی که در قالب آب باران، آب رودخانه، آب دریاچه های طبیعی، آب دریاچه ها یا سدهای ذخیره ای و قنوات در طبیعت موجود هستند و در صورتی که استحصال و بهسازی، نگهداری و بهره برداری آنها با در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی و فنی مقدور باشد به عنوان منبع آب آشامیدنی انتخاب میشوند.
منابعی نظیر چشمه سارها، آب چاه های کم عمق، چاه های عمیق، چاه های جاری و آب حاصل از کانالهای ساخته شده منابع آب زیرزمینی را تشکیل میدهند.
و بالاخره در شرایطی که هیچ کدام از منابع
فوق جهت دستیابی به آب شیرین مقدور نباشد سومین منبع عبارت خواهد بود از
آب دریاها و دریاچه های شور یا آبهای شور زیرزمینی.
اکثر اجتماعات شهری
و روستایی ایران از منابع آبهای زیرزمینی بهره برداری میکنند. در دو دهه
اخیر چندین طرح بزرگ و متوسط انتقال آبهای سطحی منابع دوردست نیز تهیه و
اجراء شده است. منبع اصلی آب آشامیدنی شهرهایی مانند مشهد، شیراز، تبریز،
بندر عباس، کرمانشاه، کرمان و بخشی از تهران از منابع آب زیرزمینی است.
اغلب روستاهای ایران به روش سنتی و علمی لیکن بعضا غلط از آب زیرزمینی
استفاده میکنند. انتخاب منبع آب آشامیدنی اجتماعات چه شهری و چه روستایی،
کوچک یا بزرگ مبتنی است بر هزینه تهیه، تصفیه و توزیع آن. لازم است حداقل
امکانات فنی اجرایی در حد معقول، وجود داشته باشد، پس با لحاظ نمودن جنبه
اقتصادی و بهداشتی منابع احتمالی آب، شناسایی و از بین آنها منبع مقرون به
صرفه و مطمئن انتخاب گردد. در هر حال، منبع آب آشامیدنی بایستی درنهایت آب
سالم و پاکیزه ای در اختیار مصرف کننده قرار دهد.
آب آشامیدنی، علاوه بر سالم بودن لازم
است پاکیزه نیز باشد. زیرا آب سالم وکدر یا بامزه نامطلوب و داشتن رنگ،
ممکن است مورد اعتراض مصرف کننده قرار گرفته و مصرف کننده به طرف آب به
ظاهر پاکیزه ای گرایش پیدا کند که از نظر کیفیت شیمیایی و میکروبی، نامطلوب
باشد. آب سالم آبی است که حتی در درازمدت مصرف آن خطری برای مصرف کننده
ایجاد نکند. توصیه میشود آب آشامیدنی نه تنها کاملا سالم باشد بلکه باید "
پاکیزه" یعنی مورد پسند مصرف کننده هم باشد. چنین آبی را میتوان "
پذیرفتنی" یا " نوشیدنی" تلقی نمود. آب آشامیدنی از طریق تعیین کیفیت
فیزیکوشیمیایی ومیکروب شناختی ارزیابی وانتخاب میگردد.
ویژگیهای آب سالم
• 1 ـ عاری از عوامل زنده بیماریزا باشد
• 2 ـ عاری از مواد شیمیایی زیان آور باشد
• 3 ـ بدون رنگ و بو، و طعم مطبوع داشته باشد
• 4 ـ قابل استفاده برای مصارف خانگی باشد
آبی که یک یا دو مورد از ویژگیهای فوق را نداشته باشد (بویژه مورد یک و دو) آن را آلوده و برای شرب غیرقابل مصرف میدانند.
آب خالص مطابق ساختمان شیمیایی آن به
هیچ وجه در طبیعت وجود ندارد، لیکن انواع ناخالصیها به صورت حل شده، معلق
یا بینابینی با خود دارد. که در بخش ناخالصیهای آب آمده است. جنبه وخیم
تر، آلودگی آب ناشی از فعالیتهای انسانی است مانند شهرنشینی و صنعتی شدن.